12 Eylül 2013 Perşembe

YENİ DİZİLERİN TAHMİNİ ÖMÜRLERİ: KAÇ SEZON SÜREBİLİRLER?

Bir sezon daha başlıyor! Bazıları ekranlarla buluşan bazıları buluşmak için gün sayan ama sonuç olarak bağımlısı olacağınız yeni dizilerin tahmini ömürleri: Kaç sezon sürebilirler?


Bence "Kayıp": Bir önceki yaz mevsiminin tüm sıcaklığına inat izlediğimizde içimizi ürperten ve bir sonraki sahnesini iple çektiğimiz "Çıplak Gerçek" adında bir dizi vardı, hatırlıyor musunuz? Hani Hazal adında bir kız kaybolunca onun nerede olduğunu bulmak için ailesi, arkadaşları ve polisler arasında bir ilişkiler ağı başlamıştı falan. Oyuncu kadrosunda kusur yoktu, senaryo ve çekimler çok iyiydi. On altı bölüm sürmüştü; ama ne on altı bölüm! Sonuç olarak dizi tadını damağımızda bırakarak ve bitmesi gereken yerde bitmişti. İşte "Kayıp" da, buna benzer bir polisiye örgüsüne sahip. Bu yeni dizide de zengin bir ailenin oğlu olan Kerem'i bir gece polisler götürüyor ve ondan bir daha haber alınamıyor. Sonrasında da tıpkı "Çıplak Gerçek"teki gibi aile ve polis dayanışması ya da ilişkiler ağının gelişmesi gibi durumlar yaşanıyor. Dizinin oyuncu kadrosu çok güçlü: Özellikle Aslı Enver ve Dolunay Soysert tam da böyle bir dizi için seçilebilecek iki isim. Mete Horozoğlu, İlker Kaleli ve Kaan Taşaner de dizide karşımıza çıkacak. Kaleli'yi geçtiğimiz sezon bir başka "kayıp"ta daha izlemiştik: "Kayıp Şehir"de.

Bence kaç sezon: Yukarıda verdiğim "Çıplak Gerçek" örneğinde de gördüğünüz gibi polisiye veya gerilim türünde ilerleyen, yani er ya da geç bir yere bağlanması gereken dizilerde "uzatmalar" izleyiciye hiç de cazip gelmeyecektir. Aşk faktörünü kullanarak hikaye bir yere kadar daha devam ettirilebilir, ama reytingler düşünce dizi yayından kaldırılabilir (Bu ekranlar böyle işleri çok gördü). Bence "Kayıp"ın ömrü gösterişli bir 1 sezon. Bu dizi için 2. sezon ilk sezonun güzelliğini unutturabilir.


Bence "A.Ş.K.": Konusu bu zamana kadar izlediğimiz dizilerden pek de farklı olmayan, oyuncu kadrosunda da farklılaşma yoluna gitmeyen bir dizi. Hazal Kaya ve Hakan Kurtaş'ın çok başarılı oyuncular oldukları kesin, ama bu dizi için daha taze ve izleyicinin görmekten bıkmayacağı yüzler seçilebilirdi. Oyuncu kadrosunun en iyi yanı Aslı Tandoğan'ı uzun bir aradan sonra sevenleriyle buluşturması. Diziyi Tandoğan kurtaracak. Ve tabii ki Nebahat Çehre... Çok doğru projelerde rol alıyor. Dizinin adı da o kadar sıradan ve "pembe dizi" tadında ki, bir değişiklik olsun diye harflerin arasına noktalar konulmuş. Ama Azra, Kerem ve Şebnem'in isimlerinin baş harfi olduğu düşünülürse, aynı zamanda üstünde düşünülmüş bir isim bu.

Bence kaç sezon: Bence böyle bir dizi, kadrosunda da böyle isimler varken 2 sezon sürebilir. Ama tadını kaçırmasındansa 1 sezonda bitmesini tercih ederim.



Bence "Fatih/Harbiye": Peyami Safa'nın kitabından uyarlanan dizi, görünen o ki bu sezonun en önce başlayan edebiyat uyarlaması. Ancak dizi bence en büyük hatayı baştan yaptı: Romanın geçtiği döneme değil de günümüze uyarlandı. Zaten kitabın çıkış noktası Fatih ve Harbiye semtlerindeki yaşam farklılığı; bu dizi Boğaz'daki yatlarda ne kadar ilerleyebilir ki? Neriman ve Macit tamam da, günümüzde Şinasi adında birine de pek rastlanmıyor. Neslihan Atagül, Kadir Doğulu ve Yunus Emre Yıldırımer dizinin başrollerinde.

Bence kaç sezon: Bana ancak 1 sezon sürebilir gibi geliyor. Eğer bir dönem işi olsaydı, rahatlıkla 2 sezon sürebilirdi. Ama Fox başlayan dizilerini hemen bitirmiyor, bu nedenle yine 2 sezon sürebilir.


Bence "Görüş Günü Kadınları": Bu zincirleme isim tamlaması, başta biraz zorlama gibi duruyor. Ama dizinin adı, konusuyla bir düşünülünce çok da uygun olmuş. Yakınları hapse girince, geride kalanların hayatlarının kesişmesine yönelik bir dizi bu. Oyuncu kadrosu da ekranın sevilen isimlerinden oluşuyor: Yıldız Çağrı Atiksoy, Şenay Gürler, Nesrin Cavadzade ve Semra Dinçer. Her biri, kendi rollerinde çok başarılı ama ben özellikle Cavadzade'nin sahnelerini beğeniyorum. Onu birdenbire Audrey Tautou'ya benzettiğimi fark ettim. Ama bir yandan da bu benzetmeyi ancak ben yapardım, diye düşünüyorum. Çünkü kime dediysem hiç benzemediğini söylüyor!

Bence kaç sezon: Hapisle değil de dışarıdakilerle daha çok ilgilenirse, 2 sezon sürebilir.



Bence "Ben Onu Çok Sevdim": Dizinin en büyük sürprizi başroldeki Birce Akalay sanırım. Akalay uzun süre "Yer Gök Aşk"ta "oyalandıktan" sonra nihayet başka bir diziyle ekranlara döndü. Yeni görüntüsüyle rolüne çok da yakışmış. "Başvekil Adnan Menderes'in eşi ve aşkı arasında kalmasının o yıllardaki siyasi süreç çerçevesinde anlatılacağı" dizide İdil Fırat da rol alıyor. Adnan Menderes'i ise sona sakladım: Mehmet Aslantuğ! Dönem dizilerinde
oynamak Aslantuğ'un şansı mıdır şanssızlığı mı bilinmez, ama ben onu hala "Hanımın Çiftliği" ve "Veda"daki rolleriyle hatırlıyorum. Bu da eklenince, her şey iyice karışacak. Bu arada bu dizi geçen sezon başka bir kanalda başlayacakken son anda proje iptal edilmişti yanlış hatırlamıyorsam.

Bence kaç sezon: Başroldeki enerjik kadın oyuncular ve dönemin nostaljik tadı nedeniyle 2 sezon sürebilir. Ama Aslantuğ'un Fahriye Evcen'le oynadığı dizisi "Veda" beklenmedik bir anda "erken final" yapmıştı, bakarsınız bu dizi de böyle çat diye bitebilir.


Bence "Med Cezir": Daha ekranlarla buluşmadan yine yabancı bir diziden uyarlama ("The O.C.") olduğu duyurulunca, açıkçası başından soğudum. Başroldeki Serenay Sarıkaya yine "zengin aile kızı" rolüyle "Lale Devri"ndeki karakterini tekrar edecek gibi dursa da, Çağatay Ulusoy "fakir ve gururlu oğlan" için berbat bir seçim olsa da dizi arka plandaki oyuncularıyla kendini izlettirir gibi. Hele de Ay Yapım ve güçlü senaristler olunca, kafadan soru işaretleri kalkıyor.

Bence kaç sezon: Rahatlıkla 2 sezon sürer. Aman bir "Yaprak Dökümü" skandalı daha olmasın da (Harika bir 3 sezon geçirmiş olan diziyi sakız yapmışlardı)!


Başlayacak olan daha çok yeni dizi var, ama ben bu seçtiklerim hakkında yazı yazmak istedim. Eski dizilerdeki değişiklikleri de Kafa Dergi'nin başka bir sayısına saklıyorum.

6 yorum:

  1. Aslında Mehmet Aslantuğ'u beğenirim ama yine de 2 saat süren dizi keyfi beni bayıyor:/ O yüzden sanırım bu sezon yabancı bir dizi izleyeceğim.

    YanıtlaSil
  2. Yeni sezon diziler hakkında pek bilgim ve açıkçası ilgim de yok. Ama benzer ve anlamsız senaryolar yüzünden kaliteli oyunculara yazık oluyor bence.

    YanıtlaSil
  3. Bana kayıp dizisi Kızım Nerede adlı diziyi hatırlattı. okuduğum yazıya göre şimdilik 39 bölüm düşünülüyormuş. Bu da bir sezon eder.
    Aşk dizisi benzer gibi ama farklı gibi sanki. Geçen şöyle bir özetine tanıtımlarına baktımda kanald den.
    Diğerlerinden de med cezir dizisine meraktan bakabilirim. The O.C. dizisini severek izlerdim ama dediğiniz gibi bizdeki oyuncu seçimleri hiç iyi değil.

    YanıtlaSil
  4. bunları bilmiyom.
    ama çalıkuşu başlayınca yaz bişiler.
    onu izliycam ki.
    :)

    YanıtlaSil
  5. güzel yorumlar
    kayıp tadında bırakılırsa güzel bence

    YanıtlaSil
  6. Fatih harbiye dizisini cok uzatmasalar super olur..

    YanıtlaSil

Gmail hesabı olmayanlar, anonim seçeneği ile yorum yapabilir... Yorumlarınız için çok teşekkür ederim!

YENİ ROMANIM BENİM KÜÇÜK ŞAHESERİM ÇIKTI! ARTIK SİZİNDİR...

Üçüncü romanım Benim Küçük Şaheserim, Remzi Kitabevi etiketiyle bugün çıktı! Bu yeni romanımda,  Remzi Kitabevi'nin paylaştığı videoda ...