17 Mayıs 2017 Çarşamba

MALMÖ'DEN LEZZETLER: LİMONLU PİZZA, ELMALI TART VE DAHASI!

Merhaba! Bu yazımda sizlere Erasmus yaptığım Malmö'de geçen hafta gidip denediğim birkaç kafe hakkında yazacağım. Yani bu bir yemek yazısı olacak. İsveç'te ne yenir, ne tür yiyecekler vardır gibi sorularınızı yanıtlamış olacağım bir başka yazı yani... Malmö'de Mayıs'a hiç yakışmayan buz gibi bir soğuk vardı ve en iyisi iç mekanlarda oturmaktı çünkü. Malmö'den sonra geçen hafta Stockholm'de tatildeydim! Tatilimden yeni döndüm ve şimdi bu yazıyı yazıyorum, sonra da detaylı bir Stockholm yazısı gelecek. 


Önce çok kısaca şu fotoğraftan bahsetmek istiyorum (evet, bu fotoğrafı çekildikten hemen sonra gidip 180 SEK'e kestirdiğim saçlarımı dünkü yazımda anlatmıştım)... Burası Malmö'deki Mayfair Hotel Tunneln'in kütüphane lobisi. Bir sürü eski kitapla dolu, harika bir mekan. "Yalancı ateş"in yandığı şöminesi bile var. Burayı kendime yeni yazı-okuma köşesi yapıyorum! Hele bu üst üste dizilmiş kitaplar şeklindeki orijinal sehpaya bayıldım! Hadi raflardaki en eski kitabı bulma yarışı yapalım! 



Sıcacık, taptaze, nefis İsveç ekmekleri kalp ben! İsveç gerçekten çok çok pahalı bir ülke ve bu ekmekler de en az 6-7 liradan başlıyor ama gerçekten çok lezizler. Favorilerimi hemen üstteki fotoğrafta görebilirsiniz: Taneli, çekirdekli kara lingon ekmeği, çavdar ekmeği, sert ekmek knackebröd (bizde de bilinen wasa'nın orijinali) ve tarçınlı kanelbulle çöreği! Lingon ve yaban mersini reçellerini, balı da unutmayalım! Sizce reçelsiz bir kahvaltı masası olur mu?


Burası Malmö'nün en eski ve en şık pastanesi: Konditori Hollandia. Alışveriş arası, şehrin en şık pastanesinde kahve-pasta molası! Fotoğraftaki cappuccino 39, latte 39, krema ilaveli elmalı tart 52, çilekli pasta 52 SEK. Total 182 SEK, yani 75 lira. 


Burası Malmö Saluhall'in içindeki pizzacı! Son zamanlarda yediğim, önce "o nasıl olur ki", sonra "of bir daha mı yesem" dediğim, kısacası en orijinal ve en lezzetli şeydi: Peynirli-limonlu pizza! Limonlu pizza başta kulağa gerçekten tuhaf geliyor ama harika bir tadı olduğunu söyleyebilirim. Kendisi 110 SEK, yani 45 lira. Ah İsveç. 


Buralarda da bizdeki gibi salata pek yaygın, ama bildiğimiz anlamda değil: Mesela limon ve zeytinyağı asla bulamıyorsunuz, sos olarak kapalı kutular içinde bir şeyler veriyorlar. Neyse ki bir limon dilimi isteyince verdiler. Siyah pirinç, sarı turp, ceviz ve chevre peynirinden oluşan bu salata 75 SEK. 30,50 lira. 


Daha önce de yine gidip size bahsettiğim, Lilla Torg'daki Pronto'nun nefis cheesecake'lerinden biri daha! Yaban mersinli cheesecake, yanında kremasıyla. Buralarda bu krema olayı çok yaygın. Bu cheesecake 79 SEK, 32 lira.


Malmö'den trenle beş dakika mesafedeki Lund'a gidip yaptığımız öğle yürüyüşünden... Hani Lund'a bisikletle de gidip size anlatmıştımHava gerçekten buz gibiydi ve çabucak dönüp Stockholm çantalarını hazırladık! Stockholm macerası da bir sonraki yazıda gelsin o zaman, neler neler anlatacağım sizlere! 

Takipte kalın! 



5 yorum:

  1. Yiyecekler çok lezzetli olmalı ama çok pahalı :o

    YanıtlaSil
  2. Fiyatlar konusunda katılıyorum :D

    YanıtlaSil
  3. pahalı ama fotoğraftan bile leziz oldukları belli!

    YanıtlaSil
  4. Demek İsveç'e yolumuz düşerse yanımızda limon ve zeytinyağı götürmeli salata için. :)))ama pastalar güzel gözüküyor:)

    YanıtlaSil
  5. oh oh ya gezmek ve yemek hayat da sana güzeeel :)

    YanıtlaSil

Gmail hesabı olmayanlar, anonim seçeneği ile yorum yapabilir... Yorumlarınız için çok teşekkür ederim!

KİTAP ALINTISI

Yeni romanım Benim Küçük Şaheserim'den bir alıntı:  "Kitaplar onun ecza dolabıydı. Hastalanırsa -ruhu hastalanırsa- hangi kitabı aç...